Glas naroda

360

парничари уђу, ализвоно се нечује, јер свивичу.Но највеКма се чује Ђукин глас: Куда ћеш, штаћеш, чекај није твој ред. Али ја мораи унутра, пишти неки женски глас, а нешто као да је кокош крешти узањ; кре, кре. — Ти нећеш унутра, виче Ђука.

— Ал ја хоНу, надвикује га жена. Гурају се и пред врати тамо овамо уједаред от= ворише се врата и унутра упаде женадржећи квочку под пазувом. Ђука је још и сад вата за раме да је напоље ИЗбаЦИ. (Наатавиће се.)

& ж а * ж

ПРИПОСЛАНО/ Изјава. Уредништву „Гласа Народа". Поводом чланка, који је у бр, 42. „Гласа Народа" т. г. под насловом „Наши новчани заводи" света угледао, и у коме се непосредно управитељ, а посредно и сами цензори „задруге срп. за међусобно помагање и штедњу у Н. Саду" нападају, изјављујемо, једаред за свагда и то не нашег правдава, веБ пишчевог обавештаја ради: да при самом актуцензуре, управитељ завода на цензоре никад не упливише, и да по томе ови ни по својој чистој савести н без иааквог обзира на личне интересе о давању или не давању зајма гласају и решавају. За ту сво! у Функцију нису цензори но штатутима ником, — а најмање оном, који је са искањем зајма одбијен, —одговорни. Ми се са наше стране неможемо доста да надивимо (0! Ј) сл. уредништву „Гдаса Народа," каво је такови чланак у свој лист уврстити дало, који и нехотице оно поверење, што га је задруга за време свога досадањег састанка својом солидном радн>ом стекла. обаљује. Што се личности директорове тиче, то овим са позивом на постнгнуте више годипше резултате изјављујемо: да је исти вао управитељ свагда бољак и напредак самог завода пред очима имао, и да од самог завода нинад новаца узајмио није што по штатутима неможе ни чинити, — веЕ је иа против знатне улоге заводу на расположењо стављао а п данас ставља, На оно где се наводи, да су њих седморжца са зајмом од седамдесет вор. одбијени, примећујемо, да се цензори при воширању звјма, само на интерес завода, никако пак на цељи, које се зајмом постиНи желе, маисте и најидеменитије биле, имају освртати, јер и по штатутима а и по уверењу цензора, нико се није вдастан са задругипим новцем галантирати и разметати. На племените цедп подарује задруга из једног на то опредељеног ®онда, али у таковом се случају не иште и недаје зајам већ дар, за који цензори ником неодговарају, дочим вотирањем зајма сва одговорност па цеизоре пада, па с тога причину вотирања само лично поверење у оне, који зајма траже, додази у обзир и ништа друго. Оволико смо за нужно сматради, да уредништву „Гласа Народа" на споменути чданак одговоримо, надајуИи се, да Ее исто према нашем заводу толико дојално бити, па Ие у будуће у свој лист, тек онда нападаје нримати, кад се о основаности и истини њиовој уверидо буде. Цензори срп. задруге за међусобно помагање и штедњу: Арсен ЧириВ, ђорђв ЈасниЕ, Д р. И. ВучетиИ, Мнхаило ПопадиЕ, Стеван КерчевиЕ, Пера НатошевиЕ, Димитрије СавиЕ. Петар МаксимовиЕ, 'Гома НиколиЕ, Јован СтеФановиЕ, ђура Стојковић.

* За ствари под овом рубруком неодговара уредништво.

РАЗДИЧНОСТ. — (Сунце окреће и тера машину.) Неки Мушо ,про ®есор ма. тематике у вароши Туру у Француској предао је Француској ученој академији машину; која кули сунчану топлину те место угљена греје воду у котлу, па кад се вода у пару претвори опда тера машину. За 8 минута почну осам литара воде врити у оној малој машини, што је послао академији. Осимте начинио је исти про®есор другу веЕу машину у Туру, која је кадра повуЕи за собом толико колико једаи Јак коњ, Машина ова може само на сунцу радити. — (Знак времена ) Један шетач, који има стари зимски ка пут, шетао је ономад на хладном дану новосадском пијацомје дан сахат горе доле и мотрио је и бројао зимске капуте. Зато вреие избројао је на мимо продазеЕим капуташима 147 ста рих, 12 репарираних и само 6 нових зимских капута и десе так њах који су се зими шетали у летњем капуту. У помоћ пребеглим Босанцима послато је преко овога дв ста из Меленаца 8 ф . 10 новч. а. вр.

У наклади Арсе ПајевиЕа у Н. Саду §Ш|Г ИЗИШАО ЈЕ „ %г & ВЕЛИКИ ИЛУОТРОВАНИ КАЛЕНДАР за ирестуину г. 1816. уз сарадњу српских књижевника тредио гд Стеван В. Ноповпћ. Еалендар износи 11 велики табвка. Календарскидеоима уз дане још и ове рубрике: мене месеца иврез ^енашта бива тога месеца у прпроди, знамените српске данеи вашаре који падају тога месеца. Уз то листове вв писање примава и издавања, Повезан је у лепе, нове корице. У забавном и поучном делу доноси „Орао" уз одабран садржај 18 великих елика,које ликова у Српству знатних људи, које слика са бојишта, из српских крајева, из живота и природе. Уз корице вма „Орао" велику, уметничЕИ израЈјену оригиналну насловну слику: „Вође и јунаци из уетанка у Босни и Херцеговини год. 1815 " Цена је календару само 50 нов. Препродавци добијају 20 % рабата нли 10 нов. по комаду. Пријављеним препродавцима разешиље сеЕалендар оним редом којнм су се пријавили. Ко још жели себи или за продају да набави „Орла" нека се обрати на Арсу Пајевпћа у Н. Саду, „Орао је штамнан у 8500 примерака, те Ее се свака наручбина брзо и тачно обавити.

вдасинк „задруга за српоку народну штампарију. " — уредник Нанта Иоповић.

Српска народва задружна штаипарија у Новом Саду 1875.