Glas naroda

368

(Колико Цар наш милостиње чини?) Прошле године Цар је из свог рођеног џепс. учинио милостиње један милион 572-000 Фор, а. вр. Ту се рачунају и дарови на цркве, школе, вештацила и т. д. Саме милостиње даје редовно сваке године на 834.000 Фор. V помоЕ Хернеговцима послато је из Жабља 10 Форинти. Имена због познатих црилика несаопштавамо, само толико јављамо да то није посдао солгабиров НиколиК.

0 Г Л А С. ОКРУЖНИЦА. Подписато подузеће овим јавља свакоме, који до овога листа допре да има новаца на зајам засваког оног, који ораћи земаља притјажава, особито они п. н. земљепритјажатељи чине се изрично пажљивим, да сви они, који имају уредне исправе и «реко 100 Фор.

нореза без додатака плаВају, врло брзо новаца по 6°/ 0 —7°/ 0 добити могу. Мање своте могу се такођер добити. само нешто дуже траје (у последње време спроводило се за4—8 недеља) и нешто је и већи интерес. Овим се даје прилика сваком земљепритјажатељу да може своје стање у ред довести, ако има какови раскрајака и зачкољица, а нарочито да се опрости несносни вексли, љихови термина, и великиинтереса — са којима су се млоги кроз ови последњи неколико ррави година упознати морали. Па све стране се виче нема новаца. — Ево дакле новаца! пак купујте те је$тине земље, орите, сијте, брда и долине, радите, небојте се пропасти док 6—7 од стотине плаћате. — Еад у целог света новца буде, онда је земља но дуплу цену. Који је вољан на ове новце таки велики ннтерес плаћати, као што су заопуцале наше шпаркасе узимати, тај ће већ за осам година са тим интересом и сав капитал вратити моћи, па*к га бар нико неузнемирује, само уплати једанпут или двапут у години (каке хх>ће од воље му стоји) свој интерес, пак мир божи — нети га ко зна, нити му треба да сваки час векслу мења, нити га ко зивка, нити му ко претида ће му се вексла иротестирати, пак онда нема ту да једанпут ишту полу, други пут све, да се из окаиз бока вратити мора, тога овде нема, ко теданпутподпише облигацију миран је за цело време на које је узео новац, кад оно мало интереса иоле уредно плаћао буде. Све друго што год ко жели дознати у погледу зајма, нека заповеда доћи у нашу писарну,или нека иште ма по киме писмена разјаснења, пак ће добити у свима европским језицима на захтевање. ДЕЛОВОДСТВО општег прометног завода. ХРАНИТЕЛНИ БИЉЕГ „ФИНИКС«

0ПШТИ ПР0МЕТНИ ЗАВОД У СЕНТОМАШУ У БАЧКОЈ ЖУДАНИЈИ на Францовом каналу, преко пута од српске свето-богојавленске цркве, у завештаној кући покојног Васе пл. Николића Џавера кућни број 977.

УСТМЕНА ОВАВЕШТЕЊА око зајма дају се сваки дан у писарници подузеЕа, и то од 8—12 сати пре подне сваки дан осим велики заповедни светаца. —

ЗА ВЕћЕ ПОСЛОВЕ где је нужно деловођи на лице места отићи, или се буде у том послу захтевала присутност, има захтевач за сваку миљу подвоз са 1 $ор. а дневнице са 10 Фор. платити. ЗјШЦГ" Ко жели преко писма о зајму разговарати, тај има ирво 1 Фор. послати за нисарину, пак ћему се доставити цело „Разјаснење" и све што захтевао буде, иначе само мала окружница.

Неплаћена писма непримају се.

У нашгади Арсе ПајевиЕа у Н. Саду МГ* ИЗИШАО ЈБ "ЦВ1 „® Г 4 ВЕЛИКИ ИЛУСТРОВАНИ КАЛЕНДАР за пресхупну г. 1876. уз сарадњу српских књижевника ТРВДИО ГА Стеван В. Поповић. Еалендар износи 11 велики табака. Еалендарски део има уз дане још и ове рубрике: мене месеца пвременашта бнва тога месеца у прпродп, знамените српске данеи вашаре који падају тога месеца. Уз то листове з« писање примаља и издавања, Повезан је у лепе, нове корице. У забавном и поучпом делу доноси „Орао" уз одабран садржај 18великих слика.које ликова у Српству знатних људи, које слика са бојишта, ив српских крајева. из живота и природе. Уз корице ииа „Орао" велику, уметнички израђепу ори гииалву насловну слику: ЈУМ§? »Вође и јунаци из устанка у Босни и Херцеговини год. 1875." Цена је календару само 50 нов. Препродавци добијају 20 % рабата нли 10 нов. по комаду. Пријављеним препродавцима разашиље секалендар оним редом којнм су се пријавили. Ео још жели себи или за продају да набави „Орла" нека се обрати на Арсу Цајевића у Н. Саду. „Орао је штамиан у 8500 примеракв, те Ее се | свака наручбина брзо и тачно обавити

Сада је баш изашао из штамне П01АЖЕНИЕ ЕАЛЕВДАР ЗА ПРЕСТУВБУ Г0ДИНУ 1816. ДЕНА ЈЕ ЕАЛЕНДАРУ САМО 20 НОБЧ. Ео поручи за растуривање добија проценат 25%Може се добити и поручити код „српске народ. задр. пмампарије" у Н. Саду.

ВЛАОНИК „ЗАДРУГА ЗА СРПСКУ НАРОДНУ ШТ4МПАРИЈУ." — УРЕДНИК Ианха Иошшић.

Српека народна задружна штампарија у Новом Саду 18с^,.