Godišnjica Nikole Čupića

82

дуго возали по вароши, докле једва добисмо собу за ноћиште. 4 Јуна, баш на Духове, по киши, појездисмо железницом у 6',, и на Граници бесмо у ! час по по дне. Преглед на граници обави се, рекао бих, тек Форме ради, па одмах поседасмо у пресеке и појездисмо к Бечу. Путовасмо тај дан и целу ноћ.

5 Јуна, у 5', сахата, у јутру, стигосмо у Беч, и одседосмо у Естерајхише-Ходуј, у соби 87-0ј.

По што се умисмо и преобукосмо, одосмо у грчку цркву, где се насладисмо песмом: Свети Боже! пред апостолом. Иза тога, бесмо у руској капели, и у проте Рајевскога, коме донесмо многе поздраве из Москве и Петрограда.

Истога дана, у у,3 часа по по дне, ја, Стева Тодоровић, и М. Петронијевић, седосмо у пресек, и појездисмо пут Београда преко Базјаша.

Око 9 часова у вече бесмо у Пешти. По вечери, пођосмо даље.

6 Јуна, око 9 сахата у јутру, бесмо на Базјашу. Ту уђосмо у лађу, која плови уз Дунав за Београд, и око 6 часова по по дне бесмо на нашој савској обали.

И тако: из Петрограда у Београд стиго смо за 4 дана и 4 сахата времена, с одморцима у Варшави (ноћ), и у Бечу (пола дана).

ИМЕНИКН

Словена који су били на словенском састанку у Москви, 1567 1! Флоријан Ценова, доктор медецине, из села СОлавошена близу Пуцка, у Пруској, најбољи познавалац свога

кашуоскога народа. Писао је неколико књига.