Godišnjica Nikole Čupića

81

»Г. Аксаков је на сва питања одговарао што је умео лепше, старајући се да Цару разбије сумњу. У своме одговору за Словене ван Русије рекао је: да Словенофили са Словенима ван руских граница немају никаких других тежња ни намера, осем рођачке симпатије према својим племенским рођацима.

Тај испит је поднесен Цару. Никола је прочитао све, и својом руком записао где је што имао приметити. Код онога одговора о рођачким симпатијама према, Словенима, Цар је записао: »Није јасно шта значе ове симпатије! Не зна се шта будућност спрема Русији; али, ако се под овим симпатијама крије тајна жеља: да се Словени некад придруже Русији, и ако се то збуде: онда ће то бити највећа несрећа за саму Русију 2!

Путујући даље, и гледајући, уз пут, мале железничке станице, а сећајући се оних дивотних дворова на станицама од Петрограда до Москве, ја упитах свога сапутника: — што су ове станице овако мале и неудесне, а оне су праве палате 2

– Евбс за што, одговори Кнез: — оне станице од Петрограда до Москве градили су нам туђини. Они су нас много покрали, док су нам начинили оне палате. Ми смо се, онда, наљутили на туђине, па смо ову железницу дали својим домаћим предузимачима, који су нас покрали мпого више, оставивши нам ове страћаре! Ето за што је то тако! удари Кнез гласом, и насмеја се у кикот !

У Варшави се растах с овим сапутником, и више нисам никад ништа чуо за њега.

У Варшаву смо стигли око 7 часова у вече. Ту се онда очекивао Цар Александар, који се је враћао из Париза с издожбе. Све гостионице беху заузете. Ми смо се

Годишњица УП 6