Godišnjica Nikole Čupića

118

П. А. У Доментијана има, а у Теодосија нема:

1. Оно, што Д. стр. 168. вели, да је св. Сава под Хиландар саставио »до 14 манастира«. Јагић замера овоме и вели да је претеривање. — Ако ово није дошло погрешком познијих преписивача (.м. место „д.), онда је ту Доментијан јамачно мислио на оне црквице, што Хиландару припадају, а којих и данас има 23 (Гласн. 56. стр. 13) — "тешко је пак мислити, да је он ту хтео хиперволисати. У осталом види Доментијанов живот св. Симеуна стр. 72, где је сам. Дом.ову белешку изоставио,

9. Д. стр. 190. како је светогорски сабор благословио Саву, да напише службу св. Симеуну и т. д. Што о том говори 'Теод. стр. 73. тешко би се, без Доментијана, могло тако разумети.

3. Д. стр. 205, како је св. Сава, подижући по Србији од 1207—1215 г. много цркве, »ндвже ме достиже црњкњке створити, тоџ крст. постакн, да ид вљслкомћ маст име Боже прославмметћ се« ит. д. У Теод. (97. помињу се многе цркве »не твуто каменим иђ н дрбкеша« и т. д.

4. Д. стр. 210, како су после погибије Стрезове многи цареви устали на Србију али како нису могли никаке пакости учинити и т. д. Овде Дом. укратко наговешћује оно, о чему опширније прича Стефан у својој биографји гл. ХХ. Теодосије је изоставио ово или што се није сетио тога војнога похода или за то, што се после приче о погибији Стрезовој занео био теолошким мудровањем.

5. Д. стр. 295., да је Св. Сава »у чину светитељства» свога, Т. ј] као архиепископ, провео 14 година. Ова се важна истор. белешка слаже ис другим истор. подацима.

6. Д. 261. да је Сава оженио краља Радослава,

кћерју грчког цара Теодора.