Godišnjica Nikole Čupića

УШ

ОДБОРУ ЧУПИЋЕВЕ ЗАДУНБИНЕ.

По решењу Одбора ми смо прегледали превод госпође Дра Драге Љочића: „Гајење деце Марије Манасејине«, част нам је поднети ОдсСору овај извештај.

Ма да је наша књижевност сразмерно према другим наукама прилично богата хигијенским делима, ипак ми до сада немасмо дела, у коме би опширно изложено било како ваља гајити децу почев од зачетка њиховог у утроби Материној; с тога ће ово дело попунити једну празнину у нашој популарној литератури.

У делу овом исцрпено је све што је до сада писапо о овом питању. Ауторка је с правом врло оштро осудила неразумно одгајивање деце. Истина да су и њени захтеви за рациопално гајење деце тако велики, да ће се ретко наћи кућа, која би кадра била, да све ове захтеве испуни, али ово на сваки начин не може се узети као махна делу, јер стручњаку је и дужност, не само да осуди што је за осуду, већ и да препоручи како ваља што да буде, а сваки, после, према своме стању нека удешава да што више испуни постављене захтеве.

Превод је добар.

Ми смо мишљења, да ће ово дело бити од користи нарочито интелигентнијем делу наше публике, с тога га препоручујемо Одбору да га наштампа о трошку Чупићеве Задужбине.

ДР И. Докић Др. И. МАЗАРЕВИЋ