Godišnjica Nikole Čupića

ској, да новог члана, при ступању његову у парламенат, неко уведе и представи.

Бајрон није нашао никог, да га уведе, и сам је ушао, сео на клупу опозиционара, означио своје место и изашао.

Убеђен, да се путовањем могу најбоље изучити људи и њихове тежње, а може бити, да би и свом срцу, засићеном оргијским уживањем, потражио нових и свежих прилика за уживање, решио је се, да један део Европе пропутује, те се, према том, исте — 1809 — год. у месецу Јуну, кренуо на пут. Тај пут, и оно што је осећао у различним приликама иу различним сценаријама, опевао јеуТјиП песми свог знаменитог спева— «Чајлд Херолда». На том свом првом путовању кроз Европу походио је Лисабон, Севилу, Кадикс, Гибралтар, у Шпанији; жене својим јунаштвом и лепим очима, очаравају га највише, у тој земљи. Од једне Севиланке понео је за спомен читав курјук косе, Из Шпаније је одородио у Малту. У »Чајлд Херолду« има спомена, а у збирци његове ситније поезије има неколико песама посвећених лепоти и нежности једне девојке— под именом Флоренције — с' којом је се ту упознао.

Са острва Малте препловио је у Албанију, »ту накострешену дадиљу дивљих људи«. Али-=паша Јањински дочекао га је љубазно на својим чардацима, Неколико природних сценерија албанских описао је живом бојом, а студије људи и нарави албанских дале су му мотива за неколике јунаке у његовим причама, као што је и отац Хедијин, Ламброс у »Дон-жуану« прави тип арнаутски.

Из Албаније прешао је песнику Грчку; посетио је Атину, где је писао песму »Проклетство Минерве« у којој куне Лорда Елђина, што је покрао, опљаћкао у Грчкој многе споменике старе вештине и однео у Енглеску, британскоме музеју; и лепу, врло познату песмицу, што