Godišnjica Nikole Čupića

17

Цркву апостола Џетра и Павла;

Цркву Св. Николе, и цркву Св. Александра Невског (ван вароши).

Од палата, прва је Зимњи Дворац, у коме цар седи, на левом брегу реке Неве. За тим Ермитаж, који један тавник спаја са Зимњим Дворцем; Аничкин дворац; Таврички дворац, и други.

За тим иде: Академија за лепе вештине, најлепша кућа у Петрограду; Академија јуна: Адмиралство; Берза; варошка кућа; царска библиотењ, итдитд.

Од споменика ваља поменут; Александрову колону (каменити висок ступ, с анђелом мра на врху), пред Зимњим Дворцем; споменик Петру Випком; Катарини П; и Николи 1. |

Петроград је основао цар Петај Велики, године 1703, и пренео из Москве у њега своју сђлицу.

Никао на глаткој равни, У Вобичном међувођу, Петроград је не само на земљи меко, него је чешће у опасности да га вода подави. Од вод је најгоре страдао 1726,-1777, и 1824.

После ово неколико речи о Петђграду, хајде да поменемо, у мало речи, шта су радилиу њему словенски гости 1867.

8 Маја у вече беше вечера, или, ка господа милују звати, ручак у гостионици Белвију. ћ вечери беше доста Руса, који нас нуђаху и разговарду, ГИ. Ив. Срежњевски, професор, стари друг и пријељ нашега Вука, напи здравицу Словенима гостима. ударац Головацки захвали Русима, и хвалом помену онбоји су се »борили за словенску идеју«. Ригер наздравиузајамном пријатељству.

9 Маја, на Св. Николу летњег, беше Аа облачан;

а хладан ветар дуваше, као у нас у Марту мбду,

У

Годишњица УП