Godišnjica Nikole Čupića

29 .

— А ја сам, рекох им : — овде, у Петрограду добио, депешу из Београда од куће. Та је депеша писана српски, само латиницом.

— Не може бити !

Ја им показах депешу.

Кнезовима се телеграфиса Француски ; али мени многи онде говораху да нису знали да се може послати и руска депеша, само кад се напише латиницом !

Аудијенција у Цара Александра .

Кнез Горчаков, како нам је обрекао, такојје и учинио : јавио нам је, да ће нас Н. В. Цар примити 14 Маја, после службе Божје, у Царском Селу.

14 Маја бејаше облачно; хладно. Ми седосмо на железницу, после јутрењега чаја у Белвију, и, за нешто више од пола сахата, стигосмо у Царско Село, које има 14 хиљада душа.

Царско село је на 25 километара к југу од престонице. У почетку је то било једно просто село. Године 1744 Царица Јелисавета сазида ту царски дворац. Тај дворац увећа и богато украси Царица Катарина П, која врло миловаше ту боравити. Данас је Царско Село читава варош, која чак има и неку индустрију. На северо-запад од Дворца, на брегу, 74 метра високу, опсерваторија је Пулково, преко које удара руски полудневак (меридијан). У овој опсерваторији има телескоп, који је за њу начињен у Кембриџу, близу Бостона, и који је ваљда пајвећи за данас на свету.

На железничкој станици, у Царском Селу, нас чекаху дворска кола. Кочијаши и ћирице сеху у црвеној чоси, ишарани златним галошима. Нас прихватише, и, по