Godišnjica Nikole Čupića

36

Цар Александар је врло висока раста; осушан: плав; а прилично космат: његове плаве очи изражавају необичну благост срца; говори лепо; глас му је као малко нејасан; држи се просто; на себи имаше уланску униформу. Кад му који што говори, он се подбочи на сабљу, сагне се појаче, јер је висока стаса, пи пажљиво слуша што му се говори.

На Царици беше хаљина од тешке свиле, без многога кићења. И другога накита не видех на њој. А и какав јој накит може бити лепши од оне онако красне деце 2

Кад Цар већ оде, Кнез Ливен рече нама да је обичај, да они који се Цару представљају, окусе хлеба и соли у царској кући!

Како већ беше превалило по дне, не верујем да је икоји од нас био томе противан.

Одведоше нас у трпезарију, и посадише нас за готову совру. Пива и јестива не ћу описивати: све је царско! Али једно ваља да поменем: за тим доручком нас су служили Арапи, црни као угљен. Они носе црвену униформу, и на глави чалме од беле амедије. Сви говоре руски врло добро.

После тога доручка, разгледасмо собе, у којима је боравила Царица Катарина ПЦ, и собе Александра 1. Овоме цару стоји још постеља на којој је спавао; стоје му чизме, бријачице—све како је било за његовог живота.

Показаше нам и собу, у којој се је, рекоше нам, родио Цар Никола.

Силазећи низа степене на доњи бој, видех момка који ми рашири да обучем горњи капут који сам скинуо и предао још пред црквеним вратима. И другима гостима

бише понуђене хаљине, које су били оставили улазећи у

по. САЋ АЕ С и БР 4%. У у У - “~ ЕУ ит Ам ис Кеб 6

Јо ћи је