Godišnjica Nikole Čupića

16 ОДАОМЦИ ИЗ ИСТОРИЈЕ БЕОГРАДА зна, да је био учен духовник, кога је деспот Стев зивао к себи и који се џи иначе показује да је с

П. Београд у Мађарској власти

Мађари. су почели да оправљају и да утврђу град, како су га примили од деспота Ђурђа. Ц дана, по пријему, дошао је у Београд цар и кра. мундо, те је наредио сам лично, како ће и у чем оправи.

Но тешко је одредити, у чему су се састој оправке и ова нова утврђивања, јер је Београд бу још, нов град који је сазидао изнова, по приста: ђара 2) деспот Стеван пре 25 година; 1042 године тмет место пред ретелаго БелБграда гадгомо, н! сђ от Коџгрђ, по неже аште но вњ прадвавхе срБскнх вест, дио па срњдћун н плештој землн оугрскон оБрб!

Не знамо само, какви су могли бити у ово односи, између деспота Стевана и Мађара, кад му бао њихов пристанак, да може да подигне граду Б

Београд (као град) могао је бити тада, бран: од навале Мађара, а и за то, да се из њега лакс из Србије у Мађарску.

Може бити, да су Мађари били приморани, кад је Стеван зидао град Београд, па да је на писац узео то као пристанак Мађара.

Но, у време, кад је деспот Стеван зидао бе град, ратовало се је са ручним и са сечним ору: стрелама, с копљем и са балистама, те је Београд је Ђурађ предао Маџарима, био угођен за обрану и оваких само справа, а тада се је знало већиз и за топ; и зато је могуће, да су Мађари, сад, с рађивали град и дотерали га за обрану и прот нових оружја, и да се је у томе састојало оно вање Београда од стране Мађара.