Godišnjica Nikole Čupića

ОДЛОМЦИ ИЗ ИСТОРИЈЕ БЕОГРАДА 09

куло са влашком војском и с њиме су отишли даље кроз Бугарску, пустошећи и пљачкајући где су што могли дограбити, и убијајући људе, жене и децу и што су год Турака где нашли; и тако су, обилазећи Балкан и идући дуж обале Црнога Мора, избили под Варну.

Но овд“ их је дочекао са свом својом војском, султан Мурат, и потукао и сасвим разбио (10 Новомбра 1444) тако, да је ту пао и остао на бојишту и краљ мађарски и пољски, Владислав; силом се је спасао само Хуњадија ранијим својим бегством у Угарску. "

По смрти Владислављевој дошао је на престо краља мађарског малолетни Ладислав, син умрлог краља Алберта и Краљице Јелисавете, ћерке цара и краља Жигмунда, кога је заступао неко време, у краљевском достојанству, палатин Хедерварија, док није, 5 Јуна 1446 г. изабрат за губернатора Угарске Јован Хуњадија.

Добивши владалачку власт у своје руке, Хунадије је хтео да пође опет против Турака, па је ион опет звао Ђурђа да пође с' њиме са српском војском.

Кад је Ђурђе ово и сад опет одбио, Хуњадије није могао више да скрије своју зловољу на Ђурђа а и па сав српски народ, и одмах је прогласио Ђурђа за издајника, и узаптио му је сва добра, која је имао у Угарској ; а кад је одмах за овим (1448) пошао на Турке, ударио је преко Србије, и секао је српски народ и пленио српска села, као да је ишао кроз поробљену пепријатељску земљу, и ако су Срби, по заповести Ђурђевој, давали мађарској војсци храну и све друго што јој је требало.

Продирући овако кроз Србију, мађарска се је војска сукобила с Турцима, на нашем Косову, под Приштином, 18 и 19 Октобра (1448), и ту је сва листом изгинула, сем влашке војске која јз напустила Мађаре па прешла на страну Турака, и сем војводе Хуњадија, који се је спа-