Godišnjica Nikole Čupića

52 ОДЛОМЦИ ИЗ ИСТОРИЈЕ БЕОГРАДА

барјак а лађари су били све људи, који су знали турски и били су обучени у турско одело.

Али су Турци сазнали за ово зарана и послали су пред ову лађу неколико својих лађа с јаничарима и ови су је ухватили па лађаре исекли а барут узели себи.

Турци су по овоме сад знали, да посада београдска трпи од оскудице у баруту и зато су се решили да поново почну наваљивати и јуришавати на град са српске стране.

Зато су најпре, неколико дана једно иза другог, тукли град са свију страна и из многих, великих топова, те су порушили и запалили једну велику градску кулу са стране Саве, и направили многе провале на градском зиду са српске стране, а затим су 8. Августа опет јуришали на град. Главне јуришајуће колоне нападале су правце на градски Фронт, који је заклањао варош, док су некоја друга оделења, прелазећи из Срема, нападала с бока.

Срби, и ако су били већ уморени другом обраном града до сада, и ослабљени многим губитцима, које су дотле били претрпели, бранили су се и сад храбро и дугои ако их је нападала сила, којој није било лако одолети; ади су напослетку и они почели малаксавати; а како од Мађара из града, нису добијали никакву помоћ, почели су напуштати први градски обимни зид и повлачити се у унутрашњи град, пошто су у повлачењу запалили све своје куће, да се не би Турци могли да сместе у њих, те је у исто време горела сва варош једним пламеном.

Заповедници градски нису хтели с почетка, да пусте Србе унутра у град, и силом су им ово допустили позније, на преставку једнога од команданата, да је и тако и тако сама мађарска посада у граду, од 700 људи, слаба и недовољна за обрану града и да зато треба и њих пу стити у град.