Godišnjica Nikole Čupića

|

одломци ИЗ ИСТОРИЈЕ БЕОГРАДА 53

Док су Турци упадали у варош кроз провале градске и кроз Смедеревску Капију, и гасили ватру у вароши, Мађари су их тукли из топова са унутрашњег града. наносећи им доста осетне штете, али су Турци и преко овога, кад су стадожили колико толико пожар у вароши, подигли у њој неколико батерија и почели одмах да бију град. |

Посада унутрашњег града, бранила се је сад, живо и храбро и у овоме се је одликовала особито она кула на североисточној страни града, с којом је командовао Србин, Јаков Утешинић.

Турци су сад, само због ове куле, морали да изнесу неколико већих топова (Какопеја) на тороњ Фрацишканерске цркве, те су одатле били на кулу и прилично је оштетили.

Пробивши једну провалу на зиду унутрашњега града, Турци су јуришали 16 Августа, на овај градски део. Ахмед-Паша, који је командовао средином трупа које су нападале, пробио се је био кроз градску провалу и почео је избијати и у унутрашњост града, али га нису потпомогле довољно и на време, његове трупе с левог и с десног крила, те је и он сузбијен с доста губитака.

Сутра дан по овоме, наместили су Турци, мост преко Саве, и довели су још доста своје војске на српску страну, па су после неколико дана опет јуришали на град с некаквих 20 колона у исто време, али су их Срби и Мађари и сада одбили.

Но, незнатан број Мађара и Срба који је био у граду, и ако је бранио град храбро и одважно и одбио толике турске јурише, није могао да издржи ово, још за дуго време. Борећи се дан ноћ, против силе, толико надмоћније од њих, почели су и они да малаксавају. Терети су били такви, да су премашали људску снагу, те је