Godišnjica Nikole Čupića

54 ОДЛОМЦИ ИЗ ИСТОРИЈЕ БВОГРАДА

природно што су се сад почели да показују велики и знатни успеси на турској страни.

Некакав потурчењак, Талијанац, градски бегунац.

показао је Турцима, како се можв да поткопћ и да обори с мином, она градска кула, у којој је била храна, и она је тако ускоро оборена и порушена.

Смео и одважан један Турчин, прикрао се је био једноме градскоме чардаку и запалио га, те се с њега није више могла да брани градска страна на којој је он био.

На једној кули, на десном турском крилу, запалили су турски топови кров куле, те се и она није могла више да брани.

Утешинић је био рањен, и после овога Турци су порушили и његову кулу с једном мином.

Михајл Море, један од команданата у граду, нешто св је често и досад дошаптавао с Турцима, а сад је затражио у њих примирије на 5 до 10 дапа, које су Турци попреко одбили.

У оваком стању, Турци су почели поново јуришавати и нападати на град. То су била два последња али силна, јуриша, 26 и 27 Августа, које су по срећи, Мађари и и Срби још могли одбити.

Али су Турци, ма да су опет одбијени, почели сад довикивати посади градској: како султан јемчи свакоме за живот ц за имање, ако му се преда град, и посада градска, која је опажала оно домигивање Мореово с Турцима, почела је усљед овога, да се колеба. Настале су сади

неке гласне препирке, команданата градских, Олахл и

Бота с Мореом; но у томе стигне им вест (28 Августа) да су Турци ухватили једног мађарског весника, кога им је послао краљ Лудвиг, да им јави: да се ни одкуди инг каквој помоћи не надају, и тд је учинило крај препирци.