Godišnjica Nikole Čupića

И ЈОШ НЕШТО 0 ЖИВОТУ 0В. ЂУРЂА КРАТОВЦА

=

Г. Ј. К. из Пожаревца, написао је у подлиску „Нашега доба“ бр. 41.0. г, чланак с насловом: „Св. Ђорђе Кратовац Србин“, у ком упоређујући живот и страдање св. Ђорђа Кратовца (11 Фебруара), што се налази у ХХТ. Гласнику и у књижици г. М. Ђ. Милићевића „Ђорђе Кратовац светитељ Србин“ Београд 1885, са животом и страдањем св. великомученика Георгија новога, пострадавшег од безбожнога цара Селима турског, (926 мајај, што се налази у житијама светих, пролозима и великим псалтирима, рече, да он држи поред свег тога, што је нека мала разлика између живота и страдања св. Ђорђа у Гласнику и у црквеним књигама, коју је разлику он у главноме и навео, да су оба св. Ђорђа једна личност.

Не знајући поуздано да ли је та његова тврдња основана, стави питање : је ли одиста једна личност, и ако је, онда за што је стављен у Минеју спомен његов 26 маја, а у календарима 11 фебруара, и откуда она разлика о св. Ђорђу у црквеним књигама иу Гласнику 2

Пред тим рече: да лије одавно, и од кад управо овај св. Ђорђе Кратовац ушао у наше календаре и стављен 11. фебруара, не знамо.

А још пред тим рече: овога минејскога св. Ђорђа има у свима црквеним књигама штампаним у Русији, само

што не знамо, кад је он први пут код Руса увршћен у 197

“У

По

бин “=

аи позиве њиче тек