Godišnjica Nikole Čupića

М

о БАЛКАНСКОМ ПОЛУОСТРВУ ХЈУ И ХУ ВЕКА 15

о и ШП), ан и ——

пето је, да се сви Грци скуце у Светој Софији, да ту учине исповест вере, и да се драговољно покоре власти Европљана (Франака); шесто је, о неким реформама, које би требало унети у цркву грчку. Још се у тој глави показује како би лако било освојити краљевину Расију.

У деветоме се одељку напомиње краљу, ради његове службе личне, какви су који људи на Истоку (Јермени, Гасмули, од оца православна а мајке католичкиње или обратно, Сиријанци, Муртати, од оца Грка и матере Туркиње или обратно, и Асасијани).

У десетоме се одељку наводи Како треба прећи море на Босфору или на Хелеспонту и како треба мусломане Турке делити од мусломана под султаном Вавилонским, па оне прве напасти, а овога другога пдштедити, Том тактиком мисли писац да би се пре постигло ослобођење Свете Земље.

У једанаестоме се одељку излаже како и откуд треба војску намиривати храном и осталим потребама.

У дванавстоме и последњем одељку излажу се сви разлози, који писца увераваху да ће победа бити на хришћанској страни.

ж

Наш је задатак да кроз те одељке прођемо с пером у рукама, те да изведемо из њих све оно што се тиче Србије или Балканског Полуосетрва у ширем смислу, у кратко све оно што чим год може помоћи да се Историја српска попуни или објасни ма с које стране.

[. У првоме одељку, излажући други разлог из кога треба ићи против Турака, писац побраја народе православне овим речима: „Има у Европи различитих „хришћанских народа с различитим језицима. који се

„6 нама не слажу у вери и у науци. Има Рутена, који