Godišnjica Nikole Čupića

16 БУРКАРД Н БЕРТРАНДОВ ДЕ-Ла-БРОБИЈЕР

„држе земље више од четрдесет дана. у суседству Чеха, „на граници краљевине Пољске. Има Бугарска, Боја се „Протеже на више од двадесет дана пута; има, по том, „Словенија (Ехсатопе), у Којој ниа више краљевина, „а то су Расија. Србија. Сетета, Сготасга и дег:са. „Ови се граниче с једне стране с Грцима. а с друге „с Далматинцима. Арбанасима и Власима.“

(Ово је место врло знатно. Издавач Академије Белгијске већ је при Сеђтета мислио на Хум в Хухску, при Стотасва на Хрватску. што и мн усвајано. При фетеса обоје мислио на Сер или Серез. Али мислимо да се Жел:са може везати једино за Срем. Видеће се, мале после, како је Буркард пезнавао Србију поглавито за времена детбе међу Милутином и Драгутином. То нам и даје повода да маслни» да Легса не може бвти ништа други де Срем.

ПЦ. Мало пе том писац опет долази на реч о наредима правелавиви, | ту пише: „Низ још и других „хришћана «сем оних Које сам напоменуо горе. а БојЕ „станују у нашеј страни европској. То су Грци. Р> „тени. Бугари. Словени и Власи. Које је све сета „грчка својим погрешним и скизматичким заблудама 90а„вила носа собом Ко паклу повукла.“ Мало По том чита се Ио ови: „Још вма нека Вјета нареда. Који се зове „Гети. од КојиХ су дошли Готи Боји су неке Брајеве „Запада бетеижа | ватрех опустошили.“ У сејину одељку реч му опет долази ва правмлавне народе. Где пише Бабе П. о тевејење Цариграда утицале Да се они своје Вепомети зетаве. ШОда се с Католицима уједине. Ту се пера ање ЧИНЕ овим речима: „Базе што су Рутени. Сло_-Беви. Гети. Генргајави,. Влми. Алаза и ожноги други „Вар»ји. Ко. се СВИ усне урље Гурка. њахевога не„реја нових ах погрешака.