Godišnjica Nikole Čupića

НЕШТО О СЕЛУ РИПЊУ 69

ипо АЕ

У засеоку Паланци, у старо време, биле су неке рудокошње; и данас онамо има много трагова од рударских радова.

У месту Зовљаку, у тој Паланци, била је и црева, од Које се сада само познају зидине. Кад су Арнаути сејмени држали хан у Рипњу, онда су Рипањци Ишли критом у ту цркву, те се онде молили Богу, и калуђер из Манастира Раковице доносио им је причешће те их онде причешћивао.

Мало на северозапад од Паланке коса је Дигански Гај. Прича се, не знам по чем, да је некад у том Гају било некако Бакарно Гувно.

На запад од Рипња места су Тапавац Мали пи Татавац Велики. Туда је сва површина земље покривена остацима од рударских радова. У Великом Тапавцу има пећина једна за коју чобани веле да нема, дна! Она се зове Јеринина Рупа. Још мало на запад „Рута је Страна, где сада Енглези ваде руду.

Даље к југу Жути је Поток којим тече црвеножута вода, као сведочанство руднога блага.

На југ од Рипња брдоравањ је Будољин. Ту је глава потоку који се ниже зове Рипањска Река. Ова река тече кроз Топчидер, и улева се у Саву. Њеном долином иде железница од Београда до првога тунела.

Планинско било, које дели воде на север К тој Рипањској Реци, а на југ ка Раљи, крак је од Космајске косе. Тај се крак доцније од 'Трешње цепа у два крака па се један свршава над ушћем Саве у Дунаво а други изнад града Смедерева.

чКелезница, полазећи од Београда долином Топчидерско-Рипањске реке, оставља ту долину у месту Збеговишту, и пробија речено бИло испод места које се зове Ранков Г'роб, те избија онамо Раљи у долину.