Godišnjica Nikole Čupića

КСНАФИ У СКОПЉУ (Из повећег састава о Скопљу који впремам ва штампу)

.—+—.—

Еенафи' представљају групе појединих заната. (ни су се развијали из давнашњега времена, по градовима да подмире народне и државне потребе.

У еснафима се подела рада строго чувала, а и сад се доста чува. Нико не сме радити два заната. Чим би који почео да ради и друго што сем својега заната, или би држао у дупану и продавао што не спада у његов еснаф, одмах би таквога казнио еснаф у корист своје касе.

По свему садашњем облику, еснафи су у старије доба били у нашем народу јачи и развијенији по градовима, ако не много у вештини израде, а оно у својем организовању посигурно. Они се сад полако распадају, јер их потискују Фабрике и слободније друштвено кретање, али се при свем том, још држе и ако су изгубили доста у својем развијању и унутрашњој својој вези.

! Еснаф је арапска реч, а српском је народу дошла преко Турака. Значи у главноме што и задруга, само у агрегатном положају. Говори се и реч руфет у значењу еснафа, али се ова реч чује само у цркви о еснафској слави при служби. И ова је реч арапскога порекла а означава у опште прерађевину и чисту израду.

ТОДИШЊИЦА Ху 15