Godišnjica Nikole Čupića

| о |

ЕСНАфИ У СКОПЉУ

По важности својој еснафи су држави и у опште друштву били прва потреба у старије доба. Они су израђивали и набављали све потребе држави и народу. И сад су еснафи у тој важности у многоме чему у овим крајевима нашега народа. Тога ради, а и што ће они у будуће испред јаког индустријског напретка све више и више губити свој облик и биће, прибележавам овде какви се еснафи памте од пре 70 година, и какви су сада у Скопљу.

а, Називи еснафа

1, Терзијски еснаф, кроји и шије разноврено одело од чојени разноврсне манпфактурне материје. Слави Петров дан 29 јуна.

2, ћафтанџијски еснаф израђује разноврсне : антерије, минтане, јелеке и кафтане памуком и маниФактурном материјом. Слави Петров дан 29 јуна.

8, Бешчијски еснаф), пли што се у другим градовима нашега народа зове платнарски. Овај еснаф набавља и држи по својим дућанима преден памук разне каквоће п боје, па га продаје народу за ткање _ платна; а највише раздаје такав памук женама по вароши, које ткају платно, а плаћа им се за ткање на аршин. И сад жене по Скопљу много ткају и беле платно на Вардару. Овај еснафФ слави Госпођин дан 15 августа.

4, Ипекчијски еснаф, пли што се по другим градовима зове свиларски. Овај еснаф купује точену свилу, боји је и премотава аршином, и на литре (од 100 драма) одваја, и тако продаје. Највише се носила свила из Скопља у Сарајево пре 20 година. Слави Митров дан 26 октобра.

љои У М у х Пн Њ.