Godišnjica Nikole Čupića

2 > 7

ЕСНАФфИ У СКОПЉУ

5; Ћурчијски еснаф, купује коже: јагњеће, овчије и разних дивљачи, па их штави, и тим учињеним кожама поставља џубета и друге хаљине, а од овчијих кожа прави за сељаке кожухе. Овај еснаф слави светога Илију 20 јула.

6, Папуџијски еснаф, пзрађује папуче од учињене коже. Слави Светог Спиридона 12 децембра.

Еменије и местве раде Турци у својем еснафу.

Папуџије несу смели израђивати опанке од учињене коже, тај је посао припадао сарачком еенафу. Једном кад је долазио садрезам с војском око 1825 године, захтевао је од скопеких сарача на брзу руку опанке за своју војску. Сарачи несу били у стању тај посао да изврше, те садрезам нареди папуџијама да му тај посао еврше. Папуџије похитају и подмире војску опанцима на време. Од тада добије право на израђивање опанака и папуџијеки еснаф.

Док се није образовао кондураџијски еснаф, папуџијеки се еснаф делио на 4/стабанџије п чизмаре. Први еу израђивали само папуче, а други само чизме. Ако би који хтео да напусти израду папуча, па да ради чизме, морао је илаћати поново мајеторлук од 100 гроша еснафској каси; пли ако би који остављао чизмарски посао,“ па предузео папуџијеки, такође је плаћао 100 гроша мајсторлука.

“, Кондураџијски еснаф. Овај је еснаф образован у новије доба, откад су почеле да се носе кондуре. Сада овај еснаф израђује и чизме и разне врсте ципела. Слави Светог Спиридона 12 децембра.

8, Казанџијски еснаф, израђује: казане, синије, тепсије, сахане, ибрике, тенџере и разноврене судове п друге кућевне потребе од бакра. Слави Светог Спиридона 12 децембра.

155