Godišnjica Nikole Čupića

о о5

ЕСНАФфИ у СКОПЉУ

Друго се лице избира за устабашу, тај је Србин тога заната, и бира се сваке године о еснафској слави.

Треће се лице бира за чаџша, такође Србин из сенафа. Њему еснаф плаћа што поелужује и врши послове еснафске по заповестима еснафским. Он остаје више година као чауш, само ако је добари послушан.

Четврто се лице узима у управу еснафа из почасти, и то обично од угледнијих и богатијих занаџија Срба, тај се зове халфа-баша.

Пето се лице узимље у управу еснафа, и зове се бећар-баша.

Баш-ћаја. Над свима еенафским ћајама одређивао се је један баш-ћаја. Њега је по свему изгледу, одређивала државна власт, обично чиновник из ућумата.

Дужности овиг лица у еснафу:

а, Ћаја као Турчин и надзорник еснафа не меша се ништа у чистим техничким занатским пословима, он само извиђа и суди чираке, калфе и мајсторе, кад му се који од њих или од осталих људи пожали: да је који чирак или калфа, оставио пре времена мајстора и хоће код другога да иде, пили који калфа хоће да отвара засебну радњу без дозволе еснафа, и друге грађанске иступе и ситнице извиђа и пресуђује у договору е устабашом, а кал је већа кривица и с осталим часницима еснафа. Ћаја кад пресуди што у својем еснафу, па осуђени неће

да издржи казну, т. ј. неће да плати на колико је _ осуђен, пили се ма зашто противи, таквога ћаја шаље ућумату (царском еуду), и власт га непремено по пресуди ћајиној примора на плаћање или затвор,