Godišnjica Nikole Čupića

234 ЕСНАФфИ У СКОПЉУ

на што га је већ ћаја у еснафу осудио. Онда су и еснафлије кулучили и работали пашама, и што би власт наредила. На тај кулук одређивао је Ћаја. Једном речи ћаје су по еснафима вршили готово сву полицијску власт до установе беледија (општинских судова) 1965 године, а по турском бројању 1281 год.

да ту дужност ћаја добија од оних што им је пресудио по пола оке каве и шећера, а еснаф му даје годишње на Ђурђев дан једно јагње, на Ускрс велики симит и јајца, на Божић портокале и јабуке. По себи се разуме да су ћаје примале и ситне невиђене бакшише.

6, Устабаша врши еснафеку службу бесплатно.

в, Чауш прима плату од еснафа годишње на 100 гроша, и елуша заповести ћаје и устабаше, т. ј. позива мајсторе, калфе и чираке да предстану на суд, и друге послове.

г, Калфа-баша је почасно место у еспафу, и његова се реч прима у еснафеким работама. Он се бира овако: кад се држи тестир, онда еснаф спрема један леп шарен штап, па који при том тестиру положи у еснафску касу три пута колико калфа да добије право за мајстора, дакле од прилике на 8300 гроша, томе еснафФ преда тај шарени штап из почасти, и такав мајстор постаје калфа-баша. Он остаје у том почасном звању све донде док се не држи други тесетир, а то бива ретко, обично на петнаест и двадесет година један пут. |

д, Бећар-баши је дужност да примора еснарлије да иду на погреб кад коме из еснафа који умре, ако случајно не би дошли сами. То бива обично кад коме сиромашнијем не дођу из еснафа у довољном броју да покојника саране.