Godišnjica Nikole Čupića

Братово

Кратово је било чувено рударско место. Путник из половине ХУТ. века и млетачки посланик, Контарин ено, вели о Кратову, да је чуо да су ту богати рудници сребра и злата, да се у Кратову кују и новци. Приход турске благајне од кратовских рудника износи, вели, на 70.000 Адуката. Код Новог Брда споменули смо да Кратово беше богат Финансиски нзвор српске државе за деспота Ђурђа Бранковића, и да је деспот, по Апендини-у и другим писцима од рудника у Новом Брду, Кратову и Јањеву добијао на 200.000 дуката годишњег прихода.

Охрид

Ова стара и знатна варош лежала је на чувеном римском друму „Уа Еопаба“ и звала се пре досељења Словена „Гусћпгаиз“.

Ова се варош помиње још за време македонског краља Филипа. Год. 168. освојили су је Римљани и тек 852. год. долази у словенске руке, кад га освоји од Византије бугарски кнез Борис Михаило. При крају Х. века учини га својом престоницом маћедонски цар Самуило. Год. 1230. заузе га од Грка бугарски цар Јован Асен, али га у брзо, Грци опет поврате у чијој власти остаде ова варош све до Душана, који је освоји 1232. год. За Душанове владе у Охриду је управљао севастократор Бранко Младеновић.- По смрти Урошевој Охрид је припао Марковој држави, у чије име управљаше у њему жупан Гропа, који је под својим именом и новце ковао.

Да је Охрид. био и знатно трговачко место, казује нам арапски географ Едризи, по коме је Охрид „знаменит град својим грађевинама и својом трговином.“