Godišnjica Nikole Čupića

2 ГОДИШЊИЦА

зика, дотле се овај био одржао и у говору на двору и код виших сталежа у Цариграду чак до. пада његова у ХУ веку; а у писању се одржавао кроз цео Средњи Век, па су га прихватили п чували у доста лепој чистоти и учени људи и писци чија су имена везана за пространи просветни покрет међу Грцима у ХУП и ХУШ веку.

да све то време употреба говорног језика у књижевности била је врло ограничена. У пространој Сатиној библиографији') наишао сам, у ХУ веку, само на Еманујила Георгилу с острва Рода, који је на народном говору опевао дела Велизарева, и оплакао пад Цариграда. У овом другом спеву позивао је хришћанске владаре да се сложе и да дигну крсташку војну на безбожне Турке. Цео ХУГ век једва да може показати два три памфлета религиозне садржине на народном говору, осем „хронографије“ коју је по наруџбини једног молдавског кнеза саставио Монемвазијски митрополит Доротије, а која је публикована у ХУП веку.

ХУП је век нешто богатији. Прибележио сам на двајестину писаца који су се спустили да понешто напишу „на простом народном језику, а за оне који не разумеју јелински“ као што се вели у предговору волуминозног дела, „Превод и тумачење свет. јеванђеља“ од Просалента • (1679—1728). То су већином књижице са религиозном и поучном садржином, писане од католичких свећеника (језујита). И Ђорђе Хортанис, песник 60гате маште, у овом веку писао је дијалектом какав се говори на Криту.)

') Вооусафриа тду Еу тбив усашшаву бислашрарттоу БАЛЦУОУ 1458—1821. Хоуусаџшџа, Коуст. У. Беда Адђу. 1868.

#) Трагедија Ебофилђ сведочи о лепим песничким способностима његовим.