Godišnjica Nikole Čupića

78 ПАЦИФИСТИЧКИ ПОКРЕТИ У ХТХ. ВЕКУ

1870. год., узвикнуо је: „Шовинасти који драже народе на неслогу, и да се бију, заслужују да се проклињу, и све човечанство треба да благосиља краљеве који не жуде за крвавом славом“.

Данас је оружје много савршеније, а дејство његово, у пуном смислу речи, ужасно. Ратови су данас права карнажа. Извештаји с последњег бојишта говорили су о „каши од људскога меса“. Тако је страшно дејство, данашњих пушака и топова. Учени Рус, Блок, штампао је 1898. своје велико дело „0 Рату“ које је привукло живу пажњу целога образованог света), и у којем је на основу осмогодишњих исцрпних студија. изнео: да би данас ратови између великих културних сила имали у економско-Финансијском погледу тако страшних последица за све народе, и били тако убитачни и крвави, да он сумња да би се данас лако осмелила која држава да изазове ратове. По његову мишљењу, саме огромне спреме ратне које с године на годину јачају, и све веће усавршавање ратне технике, довешће дотле, да ће рат постати утопија. Из свега реченога може се видети, да агитаторски рад Друштава Мира, који је данас у свима западним земљама од врло јаког политичког и културног утицаја, није дело само некаквих занесењака и утописта, као што се то по кад-што каже, него да потиче из дубоких разлога којима је корен у културном стању и данашњим међународним односима. а

Рад ових друштава постао је простран и од велике важности нарочито после Француско-Прускога рата, али неће можда бити без интереса неколико кратких бележака из историје њихове до 1871. год. |) Прво друштво мира основано је било у Њујорку, 1815.

') Немачки је превод тога дела из 1899.: Гег Ктгед. Џеђегзећпс а:5 Фе гивајасћеп. Пег хикааисе Клео т зешег (есћивесћеп, ушвећа сћеп опа ронизећеп Ведешипо. Тп зесћа Вапдеп. Вег!п.

Један извод на Француском језику штампан је у Паризу 1899. под насловом: Еуојшоп де Ја спегге еђ Че Ја рајх. Три свеске.

2) Види Писоттит: Ртесла ћазболапе ди топустеп! еп Гауепг де Ја ралх. Вегп, 1899.

Журнал, Сопбегепсе Гибеграгјешепфајте, Вегп. За 1895.

Ктлеа : Напађисћ дег Епедепзђеуесило еге.

моју брошуру: О учешћу Србије у Међународн. Пардам. Савезу. Београд, 1897.