Godišnjica Nikole Čupića

ГОДИШЊИЦА

91 који се могу изродити између појединих америчких држава, уведе облигатно изборно суђење. Лондонска конФеренција поздравила је тај догађај једном резулуцијом.

Трећа конференција је држана у Риму, 3.—7. новембра 1891. На скупу је било до 500 људи, из се"дамнаест држава. И Српска Народна Скупштина била је заступљена. Конференцију, која је у Капитолу држала седнице, отворио је лепом беседом Бјанкери, председник талијанског парламента. И Краљ, и влада, и народ, надметали су седа покажу како високо цене начела и рад тог великог и важног међународног удружења. Варош је била окићена заставама свих држава, а свечаност отварања конференције увећана је и војним парадама. Ова се конференција занимала унутарњом организацијом Савеза; а између резулуција које је усвојила једна се по важности нарочито истиче. „КонФеренција у интересу правде и мира изјављује жељу, да у будуће све парламентарне државе буду заступљене на свима међународним конгресима сила“. О значају ове резолуције, коју је предложио Маркоарту, бив сенатор, из Шпаније, и човек који је врло заслужан за организовање пацифистичкога покрета у Европи, ја сам већ једном говорио '). Овде ћу додати још, да је велика заслуга Међунар. Парламентарног Савеза што су на Хашкој конференцији могле и мале државе, а међу њима и наша отаџбина, бити заступљене.

Четврта конференција је била у Берну, у Швајцарској, 29. и 30. августа 1892. На скупу је било. 107 чланова, а ако 500 скупштинара пз разних земаља изјавили су писмено да пристају на закључке конференције. Међу другима био је и председник Норвешког министарства. Конференцију је отворио Швајцарски министар спољних послова, Дроз, сјајном беседом, у којој је говорио о важности Савеза, о користи његових годишњих састанака. У резолуцијама које су усвојене на овој конференцији, поновљене су жеље да се. у међународне уговоре уносе одредбе — с]аџзез сотргопизвоттез — о изборном суду. На истој конференцији је решено да се установи Управни Одбор Савеза

о Учешћу Србије у Међународн. Парл. Савезу. Стр. 76.