Godišnjica Nikole Čupića

ПРИ ои»

ГОДИШЊИЦА 95 Сједињеним Америчким Државама за склапање уговора о изборном суду.

Седма конференција Међународн. Парламентарног Савеза састала, се у Будимпешти, 23. септембра 1896. У то је време Угарска прослављала хиљаду година свог државног постојања, и имала националну изложбу. На скупу је било око 300 чланова из петнаест европ. држава. Министар унутараш. дела, Перцел, отворио је седнице конференције поздравом од стране владе и народа угарског. а председник конференције био је Дезидер Силађи. Овој је конференцији присуствовао и један изасланик Цара Руског, који је имао да поднесе извештај свом суверену о раду пи тежњама Савеза. Конференција је усвојила више резолуција у корист уношења изборног судства у међународне односе, и уређења једног сталног изборног суда.

Чланови конференције били су гости угарског парламента за све, време свога бавлења у Мађарској.

Осма конференција састала сеу Бриселу 8.—12. августа 1897. Председавао је председник парламента Бернерт. Конференција је у једној резолуцији изразила своје задовољство што су, у претходној години, предлози у корист међународног изборног судства усвојени у парламентима Вел. Британије, Француске, Швајцарске, Аустрије, Белгије, Данске, Норвешке и Шведске. У другој једној резолуцији наново је изјављена. жеља, да се бар које две државе споразумеју у питању установљења међународног суда.

Год. 1898., противно оном како се желело, није се могла састати конференција; али када је, 24. августа исте године, објављен знаменити манифест цара Николе П. о потреби сазива једне конференције сила која ће решити о разоружању и другим питањима, и када је изгледало да ће замисао Руског Суверена наићи на сметње и тешкоће — онда се састало Веће Међународн. Парлам. Савеза, 30. септембра, у Бриселу. На том састанку је решено, да се пошаље Грофу Муравјову адреса честитања и захвалности; и да се позову парламентарне групе (у свакој држави парламентарну групу састављају скупштинари који су чланови Међународн.

1) Џисац овога рада имао је такође срећу да присуствује тој конференцији.