Godišnjica Nikole Čupića

108 ПАЦИФИСТИЧКИ ПОКРЕТИ У Х1Х. ВЕКУ

7, Да се изврши ревизија декларације, о питању. закона и обичаја ратних, која је израђена на конференцији у Бриселу 1874. а остала до данас нератиФикована. 8, Да се у начелу усвоји употреба добрих услуга Ђопз оШсез) посредовања, и факултативне арбитраже, у случајевима за то повољним, а у циљу да се отклоне оружани конфликти између народа; да се дође до сагласности у погледу на начин како ће се примењивати те добре услуге, и да се утврди једнобразност у употреби њиховој.

Разуме се, да сва питања која би се односила на политичке односе држава, и на стање ствари какво је. утврђено уговорима, као у ошште сва питања, која не. долазе непосредно у програм који су владе усвојиле, морају бити потпуно искључена из саветовања на конФеренцији. „Желећи, Господине, да будете добри обратити се својој влади за инструкције по предмету овога, мога саспштења, молим вас, у исто време, да је известите, да у интересу велике ствари, која је мом узвишеном господару толико на срцу, Његово Величанство сматра да не би требало да се контеренција држи у престоници које од великих сила, где се велики политички интереси концентришу, јер би то могло бити на штету посла у ком су све земље на свету. подједнако заинтересоване“.

Јроф МУРАВ:ОВ ОВ,

Рекао сам како су у процењивању овога програма била подељена мишљења у свету. Дуже се на том нећемо задржавати. Додаћу само, да се у редовима пацифиста највише полагало на тачку 8., јер је она стављала у изглед да ће њихове хумане тежње, ма у мањој мери, бити званично признате и освештане у међународним односима.

Програм који је руска влада у овом акту изнела, усвојен је у начелу од свих држава; и по претходноме споразуму с двором Петроградским, упутио је Холандски Министар спољних послова, својим циркуларом од