Godišnjica Nikole Čupića

ГОДИШЊИЦА 107

[. Да се без одлагања траже начини, на које би

се зауставило прогресивно јачање оружања на суву

и на мору. — Решење тога питања је у толико по-

требније, што је у изгледу даће оружање узети нове и много веће размере.

П. Да се припреми земљиште за дискусију о питањима могућности: да се ратни сукоби отклањају мирним средствима која су на расположењу међународне дипломације.

„Ако би силе сматрале да је садањи момент удесан, да се на тој подлози једна конференција састане, онда ће без сваке сумње бити корисно да се владе сагласе у питању програма, ког ће се конференција у свом раду држати. Предлози који би имали да се изнесу на међународни претрес на тој конференцији, могли би се, у општим цртама, свести на ово:

1, Споразум, да се за једно одређено време не појачава садања ефектива војних, сувоземних и поморсвих, снага, или да се не повишују њихови буџети. Да се учине припремна испитивања о начинима на које. би се у будућности могло извршити, како смањивање снага тако и речених буџета. Е

%, Да се забрани, у војсци и на флоти, употреба ма какве нове врсте ватреног оружја, и нових експлозива, или каквог новог барута, којиби имао силније дејство од оних који се сад употребљавају за пушке и топове.

д, Да се у рату ограничи употреба страховитих експлозива којих већ има, и да се забрани бацање пројектила или експлозива ма какве врсте с балона, или на какве сличне начине.

А, Да се у ратовима на мору забрани употреба торпедских лађица, или гњурачица, или других сличних направа за рушење;

5, Да и за поморска ратовања вреде одредбе женевске конвенције од !864., са допунама из 1865. год.

6, Да се неутралишу лађе и чамци који се употребе за спасавање људи из воде, за време битке, и кад битка престане.