Godišnjica Nikole Čupića

ГОДИШЊИЦА |||

ђени у Грећој Комисији; и примљен је Закључни Акт, како га је стилизовао нарочити одбор.

Седма седница Конференције држана је 28. јула. Расправљено је којим ће редом представници сила потписати усвојене конвенције и Закључни Акт; и у ком ће реду конвенције, резолуције г друга решеља бити у Закључном Акту.

Закључни Акт и све прилоге његове потписали су делегати 29. јула изјутра.

Осма последња седница Конференције била је 29. јула 1899. после подне; трајала је око пола сахата. Председник је у краткој речи изјавио у име Конференције захвалност Краљици Холандској, Њеној влади, председницима и известиоцима комисија и различних одбора, и нагласио велику важност дела, које је на Конференцији свршено. После тога, прочитано је писмо, које је Папа под 25. маја писао Краљици Холандској, и у ком свети отац даје израза својим топлим симпатијама за ствар мира, и за рад Конферецције. Гроф Минстер је у име Конференције захвалио председнику на труду и мудрости којом је руководпо седницама и радом Конференције. Још је говорио барон Естурнел о успесима Конференције Хашке, и у племенитом одушевљењу прорицао, да није далеко време, кад ће се почети редовно састајати парламент народа. За тим је председник ударио чекићем о сто, и тако завршио радове овог знаменитог скупа.

Закључни Акт (тако се обично зове Хашки Уговор), који обухвата све што је Конференција решила, и који су делегати спла потписали 29. јула 1899., садржи: три конвенције, једну резолуцију, три декларације, и пет жеља (уоеих). У приступу његову каже се: „На низу састанака, на којима су горе речени представници сила, били. потпуно прожети жељом да остваре у што је могуће широј мери племените мисли узвишенога покретача, и интенције својих влада, Конференција је израдила за потпис пуномоћника текст конвенција и декларација, које се овде наводе ивежу за овај акт“.

Сад долазе по реду: