Godišnjica Nikole Čupića

116 ПАЦИФИСТИЧКИ ПОКРЕТИ У ХТХ. ВЕКУ

институцијама и пословима, као што ву конвенције поштанске, железничке, санптарне, уговори о поморском и речном саобраћају, уговори трговачки итд. Но државе могу закључивати уговоре којим ће заводити обавезну арбитражу за све врсте распри за које оне нађу да се могу, и да их ваља решавати путем изборнога судства (чл. 11.). Уз руски пројект ишао је још и разрађен кодекс поступка за изборно судство.

Представник Вел. Британије, лорд Паунсфут, прихватио је са захвалношћу пројект руски али је одмах поднео, у име своје владе, и једну допуну истог, којом се предлаже да се установи један сталан међународни изборни суд. И представници Сједињених Америчких Држава, и Италије, имали су спремљене пројекте за уређење посредовања, апеловања на добре усљмуге и арбитраже. Сви ти пројекти поверени су једном нарочитом одбору — Сошње аде гвдасџоп — који је истог дана, 26. маја, изабран, иу који су ушли: Декам (Председник); Лорд Паунсфут, гроф Нигра; Асер |Холандија); Естурнел, Ламаш, Мартенс; Цорн (Немачка), Одије.

У седници Комисије од 5. јуна, изнео је редакциони одбор нацрт пројекта за једну конвенцију о решавању међународних сукоба мирним начином; ау седници 7. јула, изнесен је и дефинитивно израђен пројект. Тада је Трећа Комисија морала одложити своје састанке до 17. јула, а из овог разлога. Руски пројект био је, у првом моменту, једнодушно примљен у Комисији, али су се наскоро и ту разбудиле сумње и неповерења, те се у једном тренутку чинило да ће цела ствар пропасти. Опозиција је дошла од стране Немачке. Њен представник, проф. Цорн, устао је против сваке обавезности у питању међународног изборног судства. Због тога су се морала тражити од влада нова упутства. Проф. Цорн је ишао у Берлин да се лично посаветује с меродавним факторима. Немачка, ипак, није хтела напустити своје гледиште, с тога се морало попустити и у питању оних случајева за које је пројект конвенције, по руском предлогу, захтевао оба-. везно изборно судство. Истина, тим је откупљен пристанак Немачке на установљење сталног изборног суда, чему су немачки делегати из почетка, такође,