Godišnjica Nikole Čupića

ПН ита: Мр |

ГОДИШЊИЦА 119

испитале факта, расправе и отклоне тешкоће, у случајевима кад силе не могу дипломатским путем да изравнају какву распру, и кад нису вољне да ствар изнесу пред изборни суд.

5, Споразумеле су се, да се установи један Сталан Изборни Суд.

а) Кад девет сила буду ратификовале Конвенцију. онда ће представници (опуномоћени министри и посланици сила-потписница Хашког Уговора, који су у Хагу акредитовани, саставити, под председништвом холандског министра спољних послова, стални Административни Савет, који ће наименовати један сталан Биро за суд, и њим управљати.

6) У току од три месеца, пошто се ратификација Конвенције изврши, наименоваће свака сила компвтентне судије |АгђИгте) — највише по четири — на шест година, чија ће се имена увести у листу изборних судија, и који ће састављати суд.

в!) Сваке две силе које су у завади, и које се реше да своју распру изнесу пред суд, бирају по две судије с листе чланова суда. Четворица, тако наименована, бирају онда једног председника; и тако конституисан суд улази у разматрање и решавање ствари.

6, Силе су се споразумеле и усвојиле један потпун закон о поступку изборног суда. | 7, Оне узимају на себе дужност, да завађене државе, кад већ настане опасност да ће се заратити, опомену на одредбе ове Конвенције, и да их позову да своју ствар повере Суду.

8, Силе резервишу себи право да, и пре но што се ова Конвенција ратификује, могу закључивати међу собом сепаратне уговоре по којима би обавезно било, да свеколике своје распре, за које пристану, расправљају путем изборнога суда.

Овом конвенцијом унесено је у Међународно Право неколико нових начела, а некима која су већ била призната, дато је још више важности, и утврђени су начини на које ће бити лакше остваривана у међународним односима.

_- Тако су и дотле државе које дођу у сукоб, могле тражити од пријатељских сила услуге и посредовање,