Godišnjica Nikole Čupića

126 | ПАЦИФИСТИЧКИ ПОКРЕТ У Х1ТХ ВЕКУ

и примењивања специјалних међународних уговора, а »у колико не би задирале у животне интересе, у независност и част уговорних држава“, износе пред Хашки Изборни Суд, чија ће решења бити обавезна. Такви су уговори, у Европи, закључени: 14. октобра 1908. год.,

између Француске и Енглеске; 25. децембра исте го-

дине, између Италије и Француске; 5. фебруара 1904. године, између Италије и Енглеске; 12. Фебруара исте године, између Данске и Холандије (за све спорове без изузетка); 26. Фебруара између Италије и Енглеске; 27. Фебруара, између Шпаније и Енглеске; 6. априла, између Холандије и Француске; 3!. маја, између Португалије и Шпаније; 9 јуна, између Француске и Шведско-Норвешке ; 114. јула, између Енглеске и Немачке; 1. августа, између Енглеске, и Шведске и Норвешке; 18. априла 1905. између Италије и Перу; 96. априла исте године између Данске и Белгије; 6. маја, између Норвешке и Португалске.

Ови су уговори допуна Хашкога Уговора. Сви су састављени по једном обрасцу закључени на пет година.

Лако је разумети колика је корисност ових уговора за осигурање мира међу народима, и за снажење вере у трајашност мира. Тим уговорима сужено је поље силе и нађен је начин да се ратови отклањају.

Колико тим добија човечанство 2

Јели потребно и то доказивати 2

Крајем 1905.

> о љађе по о а а ће

а о и

4 4 =“ Р_ ГР.РА - ИР