Godišnjica Nikole Čupića

128 ПАБИРЧЕЊЕ ПО КЊИЗИ ПРОФ. Д-Р БИХНЕРА

дотле Бете и Герстунг веле да су пчеле згоћаитте

еПехтазећјеп-е. Први вели да их води при њиховој

радњи непозната снага, а други да их води интелигентна снага. Прво мишљење, које застула Бихнер са својим присталицама стоји у противности с мишљењем Бетеја п Герстунга. Бихнер је начинио пчелу читавим Философом, а Бете и Герстунго понизили су је до саме просте машине. Ко се иоле забављао са пчелама и којије добро мотрио на њихов рад и на њихов живот, морао је доћи до увјерења да нити Бихнер

говори истине, нити Бете и Герстунго што се тиче

духовне стране пчелине. Нити је пчела такви Филозоф, каквим ју је начинио Бихнер, нити је проста машина, каквом су је начинили Бете и Герстунго. Откуда долазе таке двије противности у мишљењу о духовној страни у пчелаг То долази отуда што Бихнеру није позната бијологија у пчеле, те је све животиње па и пчелу антропоморфизирао т. ј. своје мисли, људске мисли п људска својства, људске установе пренио на пчелу. То пак долази отуда, што није познавао бијологију пчеле, јер да ју је познавао, не би могао којешта говорити и писати о пчели. Што се пак тиче Бетеја и Герстунга, то је, да су њихова испитивања и посматрања пчеле нетачна, јер иначе не би могли доћи до увјерења да су пчеле просте машине. А Герстунгу је то добро дошло као свештенику да отуда изведе да пчеле води у радовима њиховим интелигентна снага.

Прави пак научници, који су дубље заронили у ову ствар, не могу се слагати ни с једним од овијех мишљења. Дарвин, Романес '), Форел“), Васман“), Шенихен 7, Бутел-Реп н'), Циглер ит. д. држе да код живо-

| 1) Пле сеззисе Епбулекипе по ТАеттејсћ уоп (6. Јоћпл Кошапев, ХМеђзј етпет пасћсејавзвепеп Агђен: Џђег деп Тизнпке хоп Сћагјев Пагу. Гетрае 1885.

_ >) бећте ппа Зееје.. Уоп Апсизе Когеј, Ргојеззог ар Фег лшуегзњаћ 2Хлилећ. Вопп 1902.

3) Џрег Фе Уегетђипа у. Пг. Апсиз| УУетатапп, Рготеззвог т Егеђћиге. Јепа 1892.

1) Џрег Таег — ша Мепзећепзееје у. Пт. Ууанћег Зеђоетећеп. Зи сахкћ, 1900.

5) та Фе Вјепеп ВеПехшазсћавеп 2 ЕхрегипепбеЏе Вештасехиг Ваоосте . Фег Нопјаћјепе, уоп От. Н. “оп Вие] — Веереп. Герда 1900.

— о бо раса У Доба 4 ова: =