Godišnjica Nikole Čupića

910) ГОРЊИ ИБАР СРЕДЊЕГА РЕКА

пута, ми смо већ на највишем врху њеном. Одатле шири нам се простран поглед не само на оба Копорића и оближња села око њих, него на летњем сунчаном дану прелива се разноврсним бојама Роговно са знаменитим градом Јелечем. И по Роговну имају гомиле остатака шљакне, које очигледно подсећају да је и тамо некада напредовало рударство. Ну ми ћемо за сада наш поглед зауставити на самој Ћићавици, најпре на северној страни њеној, и проћи оним многим путањама „Великога“ и „Малога Брезја“, преко „Бара“ до „Гвозденици“ над данашњим селом; свуда туда има места која нас подсећају на стара рударска окна данас сасвим запушена. Али с јужне стране њене, према Лисцу, а надомак Лисичјих Равни, стоји још добро очувана тако звана, „Мечија Рупа“ која није ништа друго до старо рударско окно. Од Ћићавице, идући даље на исток, за десетак минута стижемо на „Скрипу“ или ти „од врБхб копоритске планине“ коју спомиње још светостефанска, хрисовуља. Испод нас простире се до Велике Реке окомита — густо буково осоје — Паљотина. Источно од Паљотине настаје Подгора и доста благога нагиба Синкова Гора која се протеже до Караџинца и Металице, с врло густом и младом буковом шумом. По потоцима и пропланцима њеним познају се такође старе закопине, а њене честе киже одликују се густо-црвеном . бојом, па кад се удари штапом и растера оно црвенило, прелива се вода у масно црвенкасту боју.

И на Подгори, у оном углу реке и онога потока што се стаче испод Станкова Гувна, налази се огромна маса старе шљакне. Ту је, нема сумње, био други рударски самоков, чије се ваде још познају; али од грађевина нема никаква трага.

Кад од Подгоре, или још боље кад од Студенца пређемо Велику Реку, хватамо се оне стрмените и камените стране која се завршује највишом тачком Власићем, близу Локвице. На њему је данас турска караула која се на далеко бели. Испод Влазића, и још ниже испод Вратајаца, у Жутој Прлини налази се једно рударско окно још добро очувано. Одатле па испод Сувога Борја, по Раковцу и Пужару, око Лековите Воде