Godišnjica Nikole Čupića

2 ДВА ДАНА У СКОПЉУ

~

много. У нас се у то време оснивало друштво Св. Саве општим патрпотским одушевљењем. Из министарства су се у Београду, нарочитим мојим настојавањем, тада (1884 —5) упућивали Срби из Турске да се попут Грка и Бугара и они прихвате лојалне пропаганде, подешавајући радњу по турским законима и служећи се до кроја свима допуштеним средствима. И тражило се начина да се културним оружјем (у којем смо, поред свеколиког недостатка" организације, ипак јачи) заклонп невешто вођени рат с Бугарима, у коме је једна ноћ нервозности и нестрпљења |у очи Арханђелова-дне [885) упропастила све што је толиким напорима било задобивено. Нашло се јунака „да стигну и да утеку“; а није било јунака „да на страшну месту постоји“. Изгледа ипак да је највеће јунаштво баш ово последње. И на ум ми падају наши стари граничари који су у аустријско - италијанским ратовима на најстрашнијим местима стајали као стена, показујући неопходну минимну меру нестрпљења само што би по каткад пљуцнули! Не би другојачије чинио ни њихов брат, србијански стајаћи војник, да му је тако наређено, па би онда другојачије мислили декламатори, који су из те народне несреће тражили градиво за своје ситничарске планове и прохтеве којима се надевало крупно име полиггчких начела и убеђења.

Што сам се ове године послужио бављењем у Врањској Бањи те да скочим и до Скопља да га још једном видим, ваља, да захвалим моме давнашњем (бојим се и себе пи њега ради да речем старом) пријатељу Г. дару Тодору Недељковићу, адвокату из Земуна, који се понудио да ми на овом излету прави друштво.

Кренули смо се из Врањске Бање 14-ог јула по сунцу које је просто пекло. На граници смо видели гомилу турских војника, црних и несимпатичних, опасаних кожним појавима, у којима су се находили реДдови сувремених металних метака. Околина је гола, а шуме се виде само далеко по брдима и по граници. Кад гледате ту голу земљу, опрљену огненим сунцем, морате се чудити како се, кроз ту голет, извршују претурања оружаних људи и читавих чета и како Турци нису могли да томе послу одмах стану на пут. Обја-