Godišnjica Nikole Čupića

ГОДИШЊИЦА Ка

Стубови и сводови (око 120 у линији преломљеној на средпнии долине) зидани су римском четвртастом цигљом 5 сантиметара дебелом а око 30 сантиметара широком и дугачком. Озго је намештен канал за воду, штрок 0,80 м., покрпвен'). Знаменито је што овај Јустинијанов водовод и данас врши службу коју му је славни основалац за Скопље наменио.

Драгоцене су белешке о Скопљу од некога који је око 1560 год. пратио некакво млетачко посланство у Царпград. „Скопље је — бележи тај Италијанац „велика варош, распоређена нешто по равници а нешто „по једном прекрасном брежуљку. Бројп на 28000 кућа, „саграђених по њиховом начину од земље, алп доста „Добрих. Има четири прекрасне џамије с кубетима, „покривене оловом. Кроз средину вароши тече река „Вардар, увеличана неким водама које долазе с разли„чптих места. Река Вардар долази из оближњих пла„нина и протиче врло тесном долином кроз опасне шуме „са свих страна. И на њој су два прекрасна и велика „моста од камена које су саградили некакви велики „турски људи за своју душу и за угодност путника. „78 мостове су и гробови њихови. У вароши има веома „много кордована, п то им је главна трговина. Има ујош много воска, и то се све износи преко Леша „!АЈезајој у Анкону плиу Млетке. Има у вароши много „јевреја. Од хришћана има само Дубровчана. Наку„повавши земаља по најугоднију цену, онп су посадили „многе винограде, те продају вино“.“ Педесет година позпије, 1610, прошао је кроз Косово барски католички архибискуп Марино Бици по службеној визитацији и забележио је да се у Скопљу бројп на 40000 кућа. У извештајима католичким из ХУП века не помпњу се више никакви католици у Скопљу. Дубровчани који се спомињу у извештају од !560 као да су били отишли некуда на другу страну“.

ђ). Ј. 6. у. Наћп, Кејзе уоп Вејстаа пасћ Зајошк 2 Аш! Улеп 1868, стр. 107—108.

2). Разуме само католике хришћане.

8), Збагше Х. 252.

а). Збагте ХХ. 120 и 125. У књизи Ферменџија Асба Висатае ессјезтависа, ЛЉасгаћае, 1887 помињу се викари скопљански, и пошто нису имали ошштине која би их издржавала, као да су били у највећој сиротињи.

ТОДИШЊИЦА