Godišnjica Nikole Čupića

16 ДВА ДАНА У СКОПЉУ

је казивање Прокопија увеличано. Као што се ни име Јустинијана Прпма ни Јустинијана Секунда није одржало после смрти Јустинијанове (565), него су их потисла у мрак дотадашња имена Скопље и Липљан, тако је Скопље већ раније било велико место, и покушај Јустинијапов да томе великоме месту своје постојбине надене своје име просто је пропао као и толики други покушаји такве врсте. Али осим горе наведених доказа о вези Скопља с Јустинијаном, има и других не мање внатних.

Први је од тих споменика без сумње водовед скопљански, за који Прокопије бележи да га је Јустинијан (5287—565) подигао.

Кроз цео средњи век помиње се тај славни водовод. Један млетачки путописац из времена око 1560 године помиње у Скопљу изван града прекрасан водовод пијаће воде на више од 60 сводова'). Енглески путник Браун којп је кроз Скопље пролазио 1669 помиње „величануствен водовод преко речне долине на даљини од 2—8 „километра од града.“ Браун бележи уда је водовод „од камена на неких двеста сводова с једног брега на „други, преко долпне, старина прекрасна, која много удике чпни овом месту. «

Тај исти водовод стоји и данас, и он и сад служи варош водом која је доведена са северног краја Црне Горе. Сводова има преко сто. Некп су само од камена, али су они обновљени у новије време

Хан је први пстакао везу белешке Прокопијеве с водоводом скопљанским. Он је забележпо како је водсводом ухваћен поток са северног краја Црне Горе, са 2', часа даљине На четврт часа североисточно од варошп морало се претурити једно удоље, и то се, по римскоме начину, извршило редом сводова, којп се оку из далека врло лепо представљају.

Онп што су у средини, највиши, мере 3,25 м. висине 2,40 м. распона п 2,15 м. дебљине стубова. Хан цени да је грађевина извршена небрежљивије него остале грађевине Јустинијанова времена.

ђ) Збагте Х, 253.

#) С. К. Академија, Споменик 1Х, 40—41. Браун има и доста добар нацрт водовода.