Godišnjica Nikole Čupića

35 ДВА ДАНА У СКОПЉУ

сада празан. Са ћошке се виде на крову ћерамиде. Оне су саграђене другојачије. Величином су два пут као ћерамида што се обично гради и скоро су равне, само посувраћене с оба краја. Иначе су сложене као што се и сад слажу ћерамиде на крововима. Тим путем се види и дивотна грађа којом су ове куће саграђене.

Говорили су нам и то како су, не далеко од садашњега двора, близу млина, где и сада има чесма, откопавањем ради тражења новаца откривене зидине које показују да су биле некакво станиште. То је сигурно или рушевина племићскога двора српског из старијега времена, пошто ми мислимо да је то имање у истом или мало мањем опсегу држало се још за српске владавине, или рушевине припадају старијем времену турске најезде. Ради смо били да то видимо и својим очима. Али кад смо дошли на то место, видели смо да су однете цигле, за које нам рекоше да су се још пре краткога времена ту налазиле, а копана, земља да је заравњена, тако да томе откопавању нема, више трага. Г. М. П. Куртовић ми саопшти да сеу дворишту харемлика у Бардовцима налази уза зид прислоњен римски надгробни камен некој Јулији жени царинара.

Отишавши у Бардовце уз Вардар, вратимо се, пошав к истоку, низ приштевачки пут. У први мах смо се из Бардоваца возили ка скопској Црној Гори, гледајући по њеним удолицама и застранцима насеља и манастире старога српскога времена. Поље кроз које смо се возили просто је дивота. Водовађе су овоме народу тако под руком, да му је мокро где хоће а сухо где хоће. Водовађа залива дуван, залива купус, залива кукуруз. Под аФриканским сунцем оних дана и оку је пријатно видети бистру хитру воду како свој животворни утицај носи по мигу онога који ју је навео. Примичући се Скопљу и акведуктима сустигосмо једну гомилицу мусломана Арбанаса у белим ћулавима. Иђаху у Скопље. Људи окошти, сухоњави, вдрави и крепки као кремен. Да вам око и памет стану пред оним што у човечанском соју дају ове горе. Производ им је исто тако диван и чврст као што су оне саме, као што је све што је у њима. Да се заплачете,