Godišnjica Nikole Čupića

ГОДИШЊИЦА 39

кад помислите на дивљину тих људи. Јер су то они што сретну и стигну Србина сељака, и отму му све што има, па често га и са животом раставе. Брука царству које у овом крају за ред одговара. Брука Европи која често ради недопуштених обзира на своје ситне интересе овај неред или штити или му кроз прсте гледа !

Ушавши у варош с горње јој стране, од артиљесријских касарни, кроз једну турску махалу, и сами смо имали прилике да видимо шта је турска мржња. Вовили смо се у двојим колима. Напред су ишла колау којима је седела госпођа Новаковићка, а с њом су били г. д-р. Тодор Недељковић, адвокат из Земуна, и г. Јев. Симић, писар консулата. На тим је колима седео каваз Јован |Врањанац родом) оружан револвером и магацинком. У другим колима седели смо ја и г. Мих. Р. Ристић, консул. Ја сам смотрио у проласку како из једне турске авлије изађе турско дете на улицу. Мало по том у предње седиште наших кола лупи каменица, бачена иза наших леђа, и одби се те паде на калдрму. Нејака рука није могла да допре до наших глава како је, ваљда мржња расе и вере намењивала. Гај случај нисмо хтели на ум узимати, али поступак детета и овде као и на другим местима показује шта мисле одрасли.

Г. Тома Х. Микић судија из Врање није ми (држећи се казивања, и бележака својих родитеља) умео одговорити колика је величина Бардовачког Чифлика. Пре неколико година мислило се да тај чиФлук купи нека немачка кућа с намером да онде оснује фабрику шећера. Агенти те куће, како се чује, премерили су' чиФлук (оно што припада Бардовцима као и оно што припада Новом Селу) и нашли су да он обухвата на 8700 хектара у једној арондираној целини. Изгледа да је та циФра претерана. Може пре бити да је толико дунума. С друге стране сам чуо да се тада као цена постављала цифра на 500.000 Франака. Колики су доходци такође је данас тешко разабрати. Наследници не живе на месту. Мисли се да доходци дају неколико хиљада турских лира. Г. М. П. Куртовић ми је говорио да су неки бегови давали Авзи-пашиним наслед-