Godišnjica Nikole Čupića

ГОДИШЊИЦА 49

схватиле екзархатски бугаризам као држање најповољније Турском Царству, и није им било неповољно да свеколико балканско словенство прими то назвање наместо српскога. Турци нове школе почели су готово искључивати име српско, синоним револуције по њиховом схватању, из свога царства. Око ондашње Кне"жевиве Србије подизао се кордон од черкеских села и ишло се на то да се српско име на Србе у кнежевини ограничи. Како су се државници из Србије у тај мах мало или нису готово никако ни служили лојалним средствима за заштиту српске народности, тиме су са свим помагали тежњама турским да име Србин идентификују са значењем противника Турског Царства а имену Бугарин, опет, да даду значење лојалног и оданог пријатеља !

При свем томе бугарска пропаганда, која у правој Бугарској није изазвала ниједног противника, сусрела се у источној Старој Србији и по свима деловима Македоније са знатнијим отпором који се ни до сад није дао савладати. Нашло се од Ниша даље к југу свуда људи који нису хтели да пристану уз бугарски екзархат.

Узроци тога отпора који је људе везивао више за туђу (грчку) цариградску цркву но за националнословенски (бугарски) екзархат били су двоструки.

гћивље српско национално осећање на северним странама Македоније и на источним странама Старе Србије спазило је анти-српсву струју екзархата, и одмах је према њој заузело положај. На југу пак Македоније више је одлучивала ближа веза и оданост к старој цариградској цркви и бојазан од шизме. То схватање је свуда задржало многе одличне словенске куће да уз екзархат не пристану. И ма колико да је пре 1876 турска власт подупирала и штитила екзархат, овај последњи није могао никако успети да у Македонији са својом црквом споји више од 70 од сто македонских Словена. У свима областима Македоније одржало се све до данас барем 30 од сто Словена који никада нису хтели пристати с екзархатом. Као што смо већ горе казали, уз екзархат је пристало словенско становништво већих градова Македоније, одакле је под заштитом руске дипломације и агитација кре-

ГОДИШЊИЦА 4