Godišnjica Nikole Čupića

Мор А у 7 зе и 4 ~

+ СТОЈАН БОШКОВИЋ 313

унапреди наставу у њој. Да је Просветни Савет и по ширини и по каквоћи својега рада изнад некадашње Школске Комисије, нико не може порећи, као ни да је установа професорских испита боља од дотадашњег безиспитног стања, по којем је само ђачка сведоџба била довољна за улазак у професорску службу. А не могу се превидети ни користи, које јача спрема средњошколских наставника, изазвана тражењем професорских испита, непоречно доприноси школи и школској омладини онако исто у нашој отаџбини, као и у осталим културним вемљама.

Ш.

Бошковићев просветни и политички рад у тесној је вези са његовим књижевним пословима.

По струкама, сви његови књижевни послови могу се поделити: на публицистичко - политичке, научноисторијске и белетристичке.

Напред смо поменули, да се већ као лицејац Ц године истакао својим чланцима у Сриским Новинама за 1852. под натписом Васкрс. Ови пригодни чланци скров су прожети узвишеним идеалима Христове науке: слободом, једнакошћу и братством рода људског, и имају јаку културно-историјску позадину. Они као у зачетку, наговешћују књижевни рад будућег знатног публицисте и историка.

Пет година донпије 1857. као професор Шабачке Полугимназије, написао је у новосадском Српском Дневнику чланке О преображају просветне струке у Србији. У тим се чланцима заузима за установу државних испита, побољшање професорског стања, управо изједначавање њихових плата са платама осталих чиновника, и тражење чиновничке стручне спреме, која се може постићи потпуним школовањем, а не: ускакањем

1 Ово је и данас желети за неке струке државне службе, као: полицијску, судску и дипломатску. Напред смо видели да је увођење испита за професоре средњих школа остварио за време свог другог министровања.

2 На жалост, пре пеколико година састављен је пројекат закона о чиновницима, по којем су професори средњих школа изједначени са осталим чиновницима по броју година службе, у којој имају права на пуну пензију (м. 30 водина натоварено им је 40); али по том пројекту нису изједначени са максимумом плата осталих чиновника, који је већи од садашњег професорског. И то би било праведно и напредно и савремено!