Godišnjica Nikole Čupića

О СТОЈАН БОШКОВИЋ 312

говорност (општа начела), досадање борбе противу неодговорних влада у Србији, и какав треба да буде закон о министарској кризи код нас.

___Сва та питања расправљао је као искрено одан заточник слободе, уставности и законитости, а темељан зналац савременога стања тих питања у модерним, уставним државама, тако да су доиста ти чланци „били од пресудног утицаја на Формирање тадашњег јавног мнења у свима уставним питањима“.

У чланке и расправе, који се тичу унутрашњих политичких питања, иду му још ови, поситивно или полемички (партијски и лично) писани:

Доктор радикалац у Великој Школи, поводом беседе на Св. Саву (Београд 1868. на 12";

Исправка, поводом чланака Школска Омладина и министарска запомагања, који су изашли у Старом Ослобођењу (на 4 л.);

Постање унапредне“ владе уу Новом Веку од 1». јан. 1881. и у збирци За просвету и слободу);

Слободна штамиа |у том листу и тој збирци);

Владин предлог за промену устава |у том листу и тој збирци).

А за спољну, националну политику истичемо на овом месту ове значајне публицистичке послове његове: Говор на главном скупу Српског Ученог Друштва 1877. и Џисмо г. А. Мајкову од 1878. услед Сан-стефанског мира.

Судбоносни дани тих година измамили су из пера овом просвећеном родољубу, ученом сину српскога народа та два написа, који ће и потоњим поколењима сведочити о Бошковићеву жарком патриотизму, о његовој родољубивој забринутости за будућност српскога народа, о његову пророчанском предвиђању и патриотској зебњи, да се оно не испуни, што га и при помисли на то до дна његове родољубиве душе потреса и патриотски бол и лелек изазива, а то је: остварење рускога. према српском народу маћијскога, Санстефанскога Мира и европскога, за српски народ убилачкога Берлинскога Уговора.

Догледајући несрећне последице тих уговора, ево појединих места, из којих се најлепше види, како је ____1 Влад. Ђорђевић у напред поменутом Говору.