Godišnjica Nikole Čupića

БА о ~ ЕУ то до ~ Ј ла и" , 7" · : 427 . х : 7 #' и ки Р. а -

ДА.“ Се

+ СТОЈАН БОШКОВИЋ 319

На тим предметима радио је и систематски, пишући уџбенике за школу, и стручно научнички, у појединим расправама и монографијама.

У први ред, у уџбенике, спадају му ове књиге:

» Историја света за народ и школу. У 14 књиге. Написао Стојан Бошковић. Књига прва стари век. У Београду. Државна Штампарија 1866«.

Ова књига, и као уџбеник и као књига за народ, одговорила је у своје време, доиста, задатку, који јој је писац поставио у намени. Она је кроз деценије послужила као ваљан уџбеник, писан по најпризнатијим делима те врсте, и страним немачким и Француским, и словенским, и домаћим,) — језиком чистим и правилним и у правом смислу те речи: популарним. А као ењига за народ добро је дошла, као нарочито поручена за слободоумни, омладински покрет шездесетих година; јер њен писац, и ако објективан и одмерен, ипак при пресуди историјских Факата показује се као заточник слободе, једнакости и братства међу људима, онакав исти, као што смо га напред видели у првим и даљим публицистичким радовима његовим. Главну, пак, тежњу овога својега дела овако обележава: „Пишући ову књигу била нам је главна тежња, да порадимо да се однегују и очеличе ваљани карактери, племенита срца и јаки духови, да се' спреме за јавну радњу људи, који ће по историској прошлости разумети и сретно за народ решавати животна питања садашњости«“. (У тој књизи, стр. 28.).

Оваква тежња пишчева потпуно се слагала са двогубом наменом ове књиге уза народ и школу“, као и са поменутим тежњама и радом омладинским.

Од четири књиге своје Историје света за народи школу, које је обећао при објави прве књиге изашла, му је још једна: „Књига П Историја средњег века. (Нарочито погледом на историју словенских народа). Свеска 1. (Од сеоба народа до Крсташких ратова)“, (У Београду 1872.) писана у истом правцу, као и прва књига, само са приметно већом опширношћу и научношћу. 1) Види изворе на последњој страни те књиге.