Godišnjica Nikole Čupića

326 | ГОДИШЊИЦА

јануара) за начелника оперативног одељења Врховне Команде. У том положају, марљиво је проучио све податке и прилике свих корова, српских и непријатељских.

Ти и други радови ове врете учинили су, да кнез обрати на њега особиту пажњу и да га постави за свога ађутанта 1878. (21. августа).

А поднесавши 1878. (8. марта) кнезу, на његов захтев, своје мисли о томе, шта би требало урадити на преуређењу војске, Министарства Војног и Генерал-штаба, а обвиром на дотадашњи његов рад, — ушао је у Ристићев кабинет, као министар војни, 1878. (1. октобра).

За време својега двогодишњега министровања развио је и остварио свој врло плодан рад на преуређењу целокупне српске војске у погледу њене организације, материјалне, умне и стручне спреме. А за време другога својега министровања, у кабинету Ђ. Симаћа 1896. (17. марта), особиту је пажњу обратио целокупној ратној спреми српске војске.

У разним приликама бивао је одликован важним и пуним части мисијама и дужностима. Међу ове спада и његово гурернерство тадашњем младолетном краљу Александру од 1890. (17. септембра) до 1893. (2. априла). Као у свем, тако и у овој дужности показивао је редак такат и савесност.

Али делатност овога храброг војника, одличног генералштабног официра, министра организатора и личности од великог поверења није се само зауставила, на, тим пољима, него се с успехом огледала и на књижевном, научном пољу.

Његови књижевни послови тичу се првенствено војне и ратне вештине, а за тим појединих наука и њихних огранака, као: историје, географије и етнограФије. Они су штампани или у појединим листовима и повременим списима, или у засебним издањима.

Његове радове доносили су:

|. Војни лист „Војин“: за 1866. (ПП год. »„Путописне белешке из Зајечара у Ћуприју“ (стр. 332—353) „Војна метафизика« (стр. 80, 161, 188 и 216). За 1867. год. У) „Реферат о артилерији у пољу“ (превод, бр. 18!. » О слагалиштима“ (бр. 28 и 24). За 1868. год. (У): „Обилажење војске или позиције“ (бр. ![и 4). За 1869. год.