Godišnjica Nikole Čupića

ЕМ Х Је (А РР РР РБа БРУЕ

252 ГОДИШЊИЦА

Беше близу 12 часова кад се дигосмо са стола. Жагор, што је оздо, од Кристијаније, тмуло допирао до нас, умукао је. У некаквој бледој, безбојној светлости, купала се цела природа. Све се лепо видело: и град како се доле, обвијен плавом копреном, разастире под нама, и Фјорд, иза њега, над којим су се испарења згушњавала у белу измаглицу, и загасито-зелена острва, по Фјорду, али је све то било тако спокојно да је изгледало као чаролисано и онесвешћено. То је норвешка летња ноћ. Човек се осећа као да је одкинут од реалности, и пренесен у некакав романтични свет, из старинских кажа, у коме му и око и уво друкчије раде, и где му је нешто нелагодно. То осећање надреалности постаде особито јако онда, кад с терасе поче наш оркестар свирати Асову Смрт од Грига. Мирна меланхолија предела нашла је израза у узвишеној музици славнога композитора, у којој као да распознавасмо нечујне гласове бола и удаљене уздахе природе за Богом који је напустио свет, и спустио се иза планина, у море!

Кад смо сишли у град, било је скоро два сахата, по поноћи. Сунце је већ било на хоризонту и природа се повратила из заноса. Мој друг узе застирати прозоре. Опраштајући се са мном на прагу своје собе, уздахну за нашом ноћи, п за нашим поднебљем. Овакве светле ноћи трају у јужној Норвешкој од априла до августа, а на северу, иза поларног круга (66"), лети дуже време сунце и не залази, него се види и дању и ноћу (ју Тромсеу, 19 маја — 29 јула; на Нордкапу, 12 маја — 29 јула; у Бодеу, 3 јуна — 7 јулај.

Али, како су лети ноћи кратке и светле, тако су, зими, дугачке п мрачне. На Нордкапу 71") сунце не излази на хоризонат од 16 новембра до 23 јанузра; у Тромсеу, од 26 новембра до 16 јануара, итд. Разуме се да овакве космошке прилике нису без особитог утицаја на живот људски, и у опште на живот тамошњега органског света. Тако су, на пр., светле ноћи врло погодне за навигацију и саобраћај, као и за рашћење биља и дрвећа, и за сазревање усева. У околини Кристијаније, па чак и на Алтену под 70" С. Ш., потребно је житу, док не сазре, онолико времена колико и на обалама Нила (90 дана), п ако је средња температура на Нилу 21" Ц., у Кристи-