Godišnjica Nikole Čupića

(У со 2

ГОДИШЊИЦА

њен брак и кућа њена; и, чедо Ибсеново, кида она с таквим браком и с таквом кућом.

А када поверилац неочекивано уништи Норину обавезу, Хелмер јој „великодушно“ прашта. Али она сад више не прима опроштај. Пребацује јој да говори као дете и да не разуме друштво у ком живи. Она одговара, да хоће да се увери, ко има право: она или друштво 2 Опомиње је на дужности које има према мужу и деци, и да је она пре свега жена и мајка. Она одговара: да не верује више у то; да има још и других дужности које су исто тако свете; да је она људско биће исто толико колико и он, и да ће бар покушати да то постане. 8

Најважнија је мисао, која се из овог комада издваја, да праве среће у браку не може бити без чисте, слободне и неограничене љубави с обе стране и потпуне равноправности човека и жене.

За читаоце Ибсенове ново је у овом комаду, да да се ту не руши само брак, него да се указује и на то, какав би ваљало да буде; ида се ту тражи слобода и равноправност жене.

Ибсен је увек о жени лешше мислио, него о човеку. Из дотадашњих његових дела могло би се скупити пуно страница с ненадмашним описима женског пожртвовања, врлина и одважности. Он познаје женино срце као ретко који други песник. Чисто би се рекло, вели Брандес, да је Ибсен морао некад, у неком другом свету, и сам бити жена. Али до сад није никад дизао гласа, за слободу и права жене. Но не само то. Он се, у приватној кореспонденцији, и подругивао онима који су устајали за равноправност жена, и највише за то није марио за Стјуарта Миља. Али је он савесно посматрао и студирао свет, и идеје које га крећу, и постепено дошао до убеђења: да је за срећу човека и општи напредак човечанства нужно да и жена буде слободна, и независна.

„Нора“ је представљана у Берлину 1880 године, и није требало дуго, док не постаде омиљен и популаран комад и у другим земљама. На нашем, београдском позоришту, она се јавила прва од Ибсенових драма,

Г. 1881! штампане су „Авети“, у три чина. И ово се дело бави питањем брака. Бракови, какви су махом данас,