Godišnjica Nikole Čupića

ИЗ СКАНДИНАВИЈЕ 301

се чују. Више смо се дивили смелосги инжињера који је баш на том месту џиновском баражом (зидом) подупро језеро и дигао му ниво воде преко двадесет метара. Срећни смо били да и тог човека видимо и да се с љим рукујемо. Учинио нам је част и изашао ту да нас дочека. Коштуњав, висок старац, врло скроман и питом; прави тип Норвежанина.

"Била је већ дубока ноћ, кад смо се вратили на преноћиште у Схен. Одсели смо у једном хотелу којим управљају две девојке, сестре. У Норвешкој није ретко да гостионице и пансионе држе жене.

Сутра дан, 25 јула, око девет часова, скуписмо се, излетници, на једном морском пароброду који је чекао да нас пренесе у Ларвик. Фријарским Фјордом, поред индустријских и трговачких градова, Порсгрунда и Бревикена, испловисмо на пучину Скагерака, а онда смо окренули на исток, између шера, ка Ларвику, трговачкој вароши од десетину хиљада становника која лежи на ушћу бистрог и Форелама богатога Логена. Ларвик је с мора лепо изгледао, с густом буковом шумом у позадини, а и сам у зеленилу. Куће су му већином од дрвета и обојене затворено црвеном пили плавом бојом, а по улицама стрче, ту и тамо, стене од шифера. Ту је и реномирано сумпорно и гвоздено купатило које је тада било у јеку сезоне. Стигли смо пред подне, и одмах посетили етаблисмане др. Холмса, једног заслужног балнеолога и хигијеничара норвешког, чији смо гости били.

Улазећи у сјајан парк, где је, у великом кругу, подигнуто више мањих али спретних вила с чардацима и терасама, дочекао нас је љубазни домаћин; а отмена, бањска публика поздравила нас је из вила и са тераса. У једном великом салону била је постављена богата софра, и обележено заставицама од свиле где ће ко седети.

Чега ти се васпитаност и питомост неће сетити2 Ја и Гвоздић седосмо онде, где је била пободена наша застава, на којој бели орао беше вештачки извезен. Веселог мог земљака раздрагала је толика предусретљивост, и био је један од првих који је устао да говори и поздрави. Беседио је с одушевљењем, држећи заставицу у рукама, о својој малој отаџбини, њеним на-